Nehalenniatempel Nehalenniatempel
 Menu  
Home
Nieuws
Educatie
Contact
Organisatie
Privacyverklaring
Inloggen

-- Geschiedenis --
Romeinse periode
Vondst votiefstenen
Bouw tempel

-- Linken --
Steigers Colijnsplaat
Colijnsplaat Archief
Romeinse tijd
De Eenhoorn


 De reconstructie    

Tientallen jaren is door diverse deskundigen gewerkt aan behoud, inventarisatie en onderzoek van in het bijzonder de religieuze stukken. Veel aandacht is daarbij uitgegaan naar de opschriften.

Van de resultaten van deze research wordt uitgebreid verslag gedaan in het Duitstalige, tweedelige werk van dr. P. Stuart uit 2002 (zie literatuurlijst).

Tempelbouw

Om de viering van het vierhonderdjarig bestaan van √het Noord-Bevelandse dorp Colijnsplaat in 1998 luister bij te zetten, vatte een groepje enthousiastelingen in 1997 het plan op om de Nehalenniatempel te herbouwen. Van alle kanten is daarop positief gereageerd. Dat geldt zowel voor betrokkenen bij de Zeeuwse cultuur en geschiedenis, als voor archeologisch geÔnteresseerden.

Een van de vrijwilligers rond de tempel, de gepensioneerd archeologisch tekenaar Harry Burgers, heeft een bijzonder ontwerp voor het Nehalenniamonument voorbereid. Op grond van jarenlange bestudering van tempelplattegronden in Europa en eigenzinnig rekenwerk is de theorie ontstaan dat de Keltisch-Romeinse tempelbouw een geheim herbergt. Het lijkt erop dat Keltische bouwers in de maatvoering van de tempel bijzondere mathematische verhoudingen en "grapjes"Ě hebben ingebouwd. Is hier sprake van een vorm van heimelijk verzet tegen de bezetter? In ieder geval nodigen de bouwkundige aspecten van ons ontwerp uit tot narekenen en tot bewondering voor het vernuft van de antieke bouwmeesters.

Het is tot dusver lastig gebleken de benodigde financiŽle middelen bij mekaar te brengen. Dat de tempel er komt, is inmiddels zeker, maar de aard en kwaliteit van de reconstructie zullen afhangen van de omvang van de verworven subsidies en sponsorgelden. In het bijzonder is nog veel onzeker inzake de tempelhof, de aankleding, educatieve uitrusting en toepassingsmogelijkheden en de toekomstige exploitatie.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Johan
  • Meer van.. Votiefstenen

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel


  •  Copyright 2005 Stichting monument Nehalennia Een webportal van De Pree e-Consult